Novi Sad biće Evropska prestonicu kulture 2021. godine, što će biti prvi put da tu prestižnu titulu nosi grad iz zemlje koja je kandidat za članstvo u EU.

Programski koncept projekta “Novi Sad 2021” sastojao se iz četiri oblasti pod zajedničkim nazivom “Za nove mostove”. Milica Rašković iz “Fondacije Novi Sad 2021” objašnjava taj koncept, kao i šta će se u gradu raditi do godine kada će biti kulturna prestonica Evrope:

Među 200 manifestacija iz oblasti kulture koje se svake godine održavaju u Novom Sadu, “prvi među jednakima” je muzički festival Egzit koji je početkom 2018. dobio još jedno priznanje – proglašen je za najbolji evropski festival. Duga lista novosadskih muzičkih, filmskih, pozorišnih festivala i događanja biće, prema planovima iz Fondacije, obogaćena novim sadržajima koji će građanima omogućiti povezivanje na lokalnom nivou ali im i pružiti priliku za saradnju na evropskom nivou.

Nakon oduke da Novi Sad ponese prestižnu titulu, evropski komesar zadužen za obrazovanje, kulturu, omladinu i sport Tibor Navračič rekao je da je zadovoljan što će 2021. godine Evropski grad kulture biti iz zemlje kandidata za članstvo u EU. On je ocenio da je “otvaranje tog prestižnog evropskog programa put da se zemlje koje teže punopravnom članstvu više približe  EU” i ojačaju kulturne veze sa Unijom.

Evropska prestonica kulture ustanovljena je kako bi se naglasilo bogatstvo i različitost evropskih kultura, ojačale kulturne veze među Evropljanima, spojili ljudi iz različitih evropskih zemalja, upoznale druge kulture, promovisalo uzajamno razumevanje i ojačao osećaj evropejstva. Ustanovljena 1985. godine, na predlog tadašnje ministarke spoljnih poslova Grčke Meline Merkuri, postala je jedna od najprepoznatljivijih inicijativa EU na planu kulture.

Osim Novog Sada, 2021. godine titulu Evropske prestonice kulture poneće i rumunski grad Temišvar i grčki grad Elefsina.