Sajam EU projekata „EU i Srbija na delu“, manifestacija na kojoj Delegacija Evropske unije u saradnji sa Kancelarijom za evropske integracije Vlade Republike Srbije i drugim partnerima predstavlja rezultate projekata koje je podržala u Srbiji, biće ove godine održan u Zrenjaninu 5.maja i predstaviće projekte EU realizovane u Autonomnoj pokrajini Vojvodina.

Ove godine će Sajam EU projekata biti organizovan u sklopu tradicionalne manifestacije „Evropsko selo“ kojom osnovci iz ovog grada i okoline već godinama unazad promovišu različitost država članica EU i, svojom proslavom, prave uvod za obeležavanje Dana Evrope širom Srbije.

Istovremeno, Sajam će ovog puta biti prilika za obeležavanje desetogodišnjice članstva Rumunije u Evropskoj uniji kao i za razmenu iskustava o procesu pridruživanja danas i pre deset godina kad je u toj poziciji bila ova susedna zemlja.

Građani Zrenjanina, posetioci Sajma EU projekata i „Evropskog sela“, imaće priliku da tog dana vide deo projekata koje je Evropska unija podržala u Vojvodini od 2000.godine. Na 15 štandova raspoređenih u hali “Medison” biće predstavljeni različiti projekti a za štandovima će predstavnici ovih projekata, kao i korisnici EU pomoći, moći će zainteresovanima da pruže više informacija o ostvarenim rezultatima.

Predviđeno je da na Sajmu budu predstavljeni projekti iz deset različitih oblasti u kojima je EU aktivno učestvovala: pomoć EU poplavljenim područjima, zapošljavanje, socijalno ekonomski razvoj dunavske regije, socijalna uključenost i pomoć raseljenim i izbeglim licima, kao i romskoj populaciji, civilno društvo, mediji i ljudska prava, kultura, prekogranična saradnja, obrazovanje, inovacije.

Na Sajmu će učestvovati Kancelarija za evropske integracije Vlade Republike Srbije koja će predstaviti najznačajnije projekte iz oblasti prekogranične saradnje. Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije će predstaviti projekat rehabilitacije kulturno istorijskog nasleđa u mestu Bač u Vojvodini koji realizuje uz podršku EU. Fond za evropske poslove AP Vojvodina takođe će biti prisutan na Sajmu i predstaviti posetiocima svoje aktivnosti.

Građani će tokom Sajma EU projekata moći da vide i dve izložbe. Izložba plakata posvećena obeležavanju 60 godina od potpisivanja Rimskih ugovora biće postavljena u holu Skupštine grada Zrenjanina, a u hali će biti prikazana izložba fotografija koja pokazuje primere EU podrške Srbiji – „EU za Srbiju“.

Sajam EU projekata će svečano otvoriti Jadranka Joksimović, ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije i Oskar Benedikt, vršilac dužnosti ambasadora Delegacije Evropske unije u Srbiji i nakon otvaranja posetiti štandove na Sajmu.

Sajam EU projekata u Zrenjaninu, planiran je kao niz aktivnosti kojima će se tokom tog dana građanima približiti delovanje Evropske unije u ovom delu Srbije. Pored štandova i direktnog razgovora sa građanima, biće organizovane i druge aktivnosti za javnost.

Program aktivnosti

13.00-xxx Radionica „Kako da studiram i volontiram u EU?“ u Gradskoj narodnoj biblioteci „Žarko Zrenjanin“ (Trg slobode)

Sajamske aktivnosti započinju radionicom „Kako da studiram i volontiram u EU?“ koja će biti održana u Gradskoj narodnoj biblioteci „Žarko Zrenjanin“, članici EUteka  mreže. Studentima Tehničkog fakulteta „Mihajlo Pupin“ iz Zrenjanina, gostima ove debate, o mogućnostima za studentske razmene i studiranje na master studijama, govoriće predstavnici Erasmus + programa.

14.00-15.30 Debata „Evropske vrednosti,  koristi i izazovi članstva u EU – iskustva Rumunije“, Gradska Kuća Zrenjanin

U pres sali Skupštine grada Zrenjanina će, u organizaciji Delegacije EU u Srbiji, Ambasade Rumunije i Kancelarije za evropske integracije Vlade RS biti organizovana debata „Evropske vrednosti, i koristi i izazovi članstva u EU – iskustva Rumunije“. O iskustvima Rumunije nakon 10 godina članstva u EU kao i o tome koliko su evropske vrednosti uticale na rumunsko društvo govoriće Njena ekselencija Oana Kristina Popa, ambasadroka Rumunije u Srbiji. Koristi koje Srbija ima u procesu pristupanja EU i kako naša zemlja primenjuje rumunska iskustva kroz program prekogranične saradnje Srbija – Rumunija, predstaviće Sanda Šimić, pomoćnica direktorke Kancelarije za evropske integracije Vlade RS.

17.00 -19.00 Otvaranje Evropskog sela i sajma EU projekata, sportska hala “Medison” Karađorđev trg 100

Evropska unija je najveći donator Srbije i od 2000. do sada je, kroz različite predpristupne programe, donirala Srbiji više od tri milijarde evra. Značajan deo ove podrške izdvojen je za pomoć Vojvodini u kojoj je pomoć realizovana na brojnim projektima: od infrastrukture i obnove, preko razvoja ekonomskih potencijala, do pomoći socijalno ugroženim kategorijama. Evropska unija je učestvovala u obnovi Mosta Sloboda i Žeželjevog mosta, renoviranju graničnih prelaza Batrovci i Horgoš, prokopavanju korita Dunava i otklanjanju zaostalih eksplozivnih sredstava iz ove reke, izgradnji sistema za upravljanje otpadom u Subotici, Mačvi i Sremu, izgradnji industrijske zone Ečka Zrenjanin i tehnološkog parka u Vršcu, obnovi zgrade Prirodno matematičkog fakulteta u Novom Sadu, opremanju škola i nabavci računarske opreme, obnovi i rekonstrukciji poplavljenih kuća u Šidu i u Rumi.

Sajam EU projekata u Zrenjaninu je treći po redu sajam kojim Delegacija Evropske unije u Srbiji predstavlja rezultate svojih aktivnosti u našoj zemlji, prethodna dva održana su u Beogradu i u Nišu. Sledeći Sajam EU projekata biće održan u Pirotu u junu ove godine i predstaviće pomoć EU ovom delu Srbije.

Pozivamo građane Zrenjanina da posete Sajam EU projekata „EU i Srbija na delu“ u petak, 5.maja u Zrenjaninu.

Za više informacija:

Nadežda Dramićanin, Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji
nadezda.dramicanin@eeas.europa.eu

Dubravka Savić, Delegacija Evropske unije u Republici Srbijji
dubravka.savic@eeas.europa.eu

Suzana Miličić, “Euteka – EU u vašoj biblioteci”
suzana@euteka.rs

Aleksandar Đukić, “Euteka – EU u vašoj biblioteci”
aleksandar@euteka.rs

Sajam EU projekata “EU i Srbija na delu” u Zrenjaninu organizovan je u okviru projektaEUteka – EU u vašoj biblioteci.